Boli la hamsteri

123_01Un studiu efectuat demonstreaza ca hamsterii sunt animale micuțe dar robuste, ce nu sunt afectate de multe boli naturale, mai ales cei ce trăiesc în mediul sălbatic. Desi sunt destul de rezistenti, hamsterii sunt foarte sensibili la bolile infecțioase ale altor animale, inclusiv ale oamenilor. Multe dintre afectiunile de sanatate ale hamsterilor sunt datorate captivitatii. Datorita dimensiunilor reduse, orice ranire, daca nu este tratata de urgenta poate deveni grava si poate provoca in cele din urma moartea hamsterului. Daca observati ceva schimbat in comportamentul hamsterului, indiferent cat de minora este schimbarea, apelati la ajutorul medicului veterinar, care poate depista din timp o eventuala problema de sanatate. Deoarece hamsterii sunt animale nocturne, multe din semnele inițiale ale bolii pot trece neobservate. Pentru a fi sigur că sunt sănătoși, trebuie o verificarea atentă a hrănirii, mișcarea, puterea și aspectul dinților, labele și oasele.

Simptome care indica posibilitatea unei stari de boala:

  • Blana ciufulita sau murdara;
  • Stranut;
  • Respiratie suierata sau greoaie;
  • Scurgeri din ochi sau nas;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Tendinta de a se ascunde in locurile cele mai intunecoase si mai ferite ale custii;
  • Lipsa de activitate, apatie;
  • Caderea parului;
  • Coada umeda;
  • Diaree;

Multe din problemele și bolile ce sunt acum asociate cu hamsterii, sunt rezultatul captivității. Din cauza faptului că sunt atât de mici, orice boală minoră adesea pote deveni serioasă, dacă nu se intervine cu tratamentul corect. In cazul in care suspectati imbolnavirea hamsterului, inainte de a-l duce la veterinar asigurati-va ca temperatura camerei in care il tineti este suficient de ridicata (cand sunt bolnavi au nevoie de caldura) si ca mananca si bea apa. Daca refuza hrana si apa, insistati sau ajutati-l sa manance si sa bea, dar nu il fortati, se poate ineca.

Bolile de piele. Una dintre alarmele false pentru proprietarii de hamsteri care nu au inca suficienta experienta este caderile de par sezoniere de care nu trebuie sa va alarmati, sunt normale; daca insa caderea parului este excesiva si continua, fara a fi sezoniera, sau daca pielea este inrosita si hamsterul se scarpina mai frecvent decat de obicei, trebuie sa apelati la ajutorul medicului veterinar. In general, bolile de piele ale hamsterilor sunt cauzate de paraziti externi – medicul veterinar va lua o proba de piele pe care o va examina in laborator, pentru a afla exact despre ce paraziti este vorba, pentru a putea incepe un tratament adecvat.

Abcesele se pot forma si in zona obrajilor, acolo unde hamsterul acumuleaza mancare, daca mancarea este prea dura, aceasta zgarie cavitatea bucala. Abcesele sunt pungute de puroi care apar in zonele in care pielea a fost zgariata anterior si leziunea s-a infectat; abcesele pot aparea chiar daca leziunea a fost minora. Infectia se acumuleaza sub piele iar zona afectata este umflata si se simte la pipait Uneori abcesul se sparge de la sine si atunci pielea si blanita din zona vor fi umede. Abcesele trebuie tratate de catre medicul veterinar.

Infectiile respiratorii. Hamsterii pot raci sau dezvolta o serie de afectiuni respiratorii care se pot transforma si in pneumonii, care in cele mai multe cazuri sunt fatale. Daca hamsterul incepe sa stranute des, in combinatie cu alte simptome cum ar fi respiratie grea, suierata trebuie sa cereti ajutorul medicului veterinar. 

345_400_01Diareea este cauzata in general de diverse infectii la nivelul tubului digestiv sau de schimbari de dieta. De asemenea, diareea poata aparea ca urmare a unui tratament cu antibiotice aplicat pentru a vindeca alta afectiune.Daca diareea este cauzata de administrarea de hrana proponderent vegetala si nu este asociata cu pierderea apetitului, nu este periculoasa dar necesita renuntarea la verdeturile proaspete pentru cateva zile si introducerea altor alimente in dieta zilnica; de asemenea, asigurati-va ca hamsterule bea suficienta apa.Daca, dupa schimbarea hranei, diareea continua mai mult de 24 de ore, consultati neaparat veterinarul.

Ileita proliferativa - "Boala cozii umede". Afectiunea se numeste ileita proliferativa si este o enterita localizata, letala, posibil cauzata de o bacterie care se inmulteste intr-o zona a aparatului digestiv numita jejun. Boala este foarte contagioasa si des intalnita la puii de abia intarcati, epidemiile se declanseaza si pe fond de stres si schimbari de dieta, din acesta cauza, necesita carantina stricta daca aveti mai multi hamsteri. Simptomele sunt aspectul neingrijit al blanitei, pierderea poftei de mancare, somnolenta si diaree continua.

Otravirile cu antibiotice. Antibioticele sunt de cele mai multe ori toxice pentru hamsteri. Unele dintre cele mai periculoase  antibioticele sunt penicilina, amoxicilina, ampicilina, streptomicina, tetraciclinele, eritromicina, cefalosporinele si gentamicina. Pe langa dereglarile florei gastrointestinale care antreneaza sindroame diareice severe, multe dintre antibioticele enumerate pot fi hepato- sau nefrotoxice, determinand moartea imediata a animalutului dumneavoastra.

In afara afectiunilor enumerate anterior, hamsterii sunt predispusi la parazitoze intestinale sau ale pielii (raia, demodecie, paduchi, pureci), proceselor tumorale variate, intoxicatiile cu rasinoase din utilizareatalasului nepotrivit obtinut de la brad, molid.