“Cainele este cel mai bun prieten al omului” In fapt, orice animal de companie devine un prieten al omului facand parte din sufletul omului. Animalul de companie, in functie de ce specie este (caine, pisica, peste, papagal, etc) necesita anumite cerinte de intretinere: hrana, curatenie, joaca dar si atentie si afectiune. De aceea, posesorii de animale trebuie sa fie foarte atenti in primul rand la ce fel de animal detin si ce specificatii au. O vizita la veterinar, pe de o parte pentru controlul de sanatate anual al pet-ului dar si pe de alta parte pentru informare despre ce este nevoie este sugerata.
Medicii veterinari au un rol important in protectia sisanatatea animalelor, sanatatea publica a celorlalte animale dar si a protectiei mediului, fiindca pot fi animale fara stapan care devin agresive, sunt flamande – cei care duc o campanie pentru salvarea acestora fiind veterinarii impreuna cu ajutoare din mediul comunitar. Medicul veterinar tine cont de un cod de conduita specifica meseriei acestuia unde ofera servicii in conformitate cu legislatia in vigoare, incercand sa raspunda si cerintelor clientului.
Asa cum am mai mentionat vizitarea periodica a veterinarului pentru control este foarte importanta, mai ales la varste fragede. Animalul nu trebuie adus la veterinar doar pentru vaccinare. Este o greseala pe care majoritatea posesorilor de animale o fac. Trebuiesc monitorizate inca de la nastare pentru ca, spre exemplu, un an de caine echivaleaza cu sapte ani umani, deci pana la un an, cand face vaccinul, apar o multitudine de schimbari, care pot fi negative. Iar daca sunt neobservate aceste schimbari negative pot evolua in boli. Bolile, pot fi astfel prevenite din timp. Asadar, o vizita periodica este utila si preventiva mai ales ca vizitarea veterinarului nu trebuie facuta numai atunci cand apar probleme ci pentru aflarea unor informatii noi pcare sa ajute bunastarea animalului.
De asemenea, administrarea de medicamente umane este interzisa mai ales pentru ca sunt extrem de toxice, cum ar fi ibuprofenul.
De altfel, veterinarul poate sa iti ofere sfaturi de buna intretinere a animalelor cum ar fi la taierea penelor papagalului sau unghiilor pisicii sau spalarea catelului pe dinti. Nu ezita sa suni veterniarul, intrucat acesta te va ajuta cu sfaturi vizate.
Veterinarul te poate ajuta si la gasirea unui animal de companie, te poate sfatui ce lucruri ar trebui facute atunci cand cauti un animal de companie si ce lucruri nu ar trebui facute. Adoptarea, spre exemplu poate fi o solutie pentru ambele tabere: un raspuns atat pentru o persoana care isi cauta un prieten cu blana cat si un raspuns la animalele fara stapan. Majoritatea animalelor fara stapani au un suflet la fel de bogat si de frumos. Inainte de a face acest pas o documentare preliminara este foarte importanta in primul rand pentru a vedea daca se potriveste structurii actuale ale familiei si a timpului si bugetului propriu. Veterinarii sfatuiesc vehement sa faci o documentare inainte, ei, bineinteles, pot ajuta cu diverse sfaturi utile vis-a-vis de ce fel de animal doriti si ce cerinte are. Un lucru de altfel, la fel de important, la care veterinarii atentioneaza, este acela de a stabili daca este chiar momentul potrivit de a avea un animal de companie. O data adoptat sau cumparat, vei avea un prieten pentru foarte multi ani, de aceea, decizia trebuie sa fie foarte bine cumpanita.